Friday, June 24, 2011

ANTON CORBIJN - Inwards and Onwards


24 juni - 1 september 2011 at FOAM

Met trots presenteert Foam het nieuwste fotografische project van Anton Corbijn waarvoor hij de camera richtte op enkele van zijn favoriete kunstenaars. Onder hen Gerhard Richter, Alexander McQueen, Richard Prince, Iggy Pop, Anselm Kiefer, Damien Hirst, Tom Waits, Peter Doig, Bruce Springsteen, Lucian Freud en Karel Appel.

Zijn liefde voor de muzikale en creatieve geest was Corbijn al geruime tijd bekend. Door zijn samenwerking met Don van Vliet, ook wel bekend als Captain Beefheart, over wie hij een korte film maakte (Some YoYo Stuff, 1993) werd hem ook de liefde voor de schilder duidelijk. Waarschijnlijk is deze mede bepaald door zijn grootvader, die schilder was. Ook het project strippinggirls dat hij samen met Marlene Dumas in 2000 naar buiten bracht had invloed op zijn belangstelling voor de schilder.
Anton Corbijn is geïnteresseerd in hoe kunstenaars worstelen met het creatieve proces, de pijn en het drama van de scheppingsdaad. Zijn monumentale zwart-wit portretten verenigen soberheid en esthetiek en vallen op door de weloverwogen en exacte wijze waarop het karakter van de geportretteerde is vastgelegd. In het werk toont zich Corbijn's geconcentreerde blik, zijn gevoel voor verwondering en het vermogen zich in te leven in de ander.No comments:

Post a Comment