Jolanda van Eijk is al jaren ontwerper van kledingcollecties, maar besloot na een opleiding ambachtelijk schoenmaken haar hart te volgen. Nu is er Eijk, een nieuw Nederlands schoenenlabel met internationale allure. Kenmerkend voor de minimalistisch vormgegeven schoenen zijn de hakken, die door de toepassing van een optisch trucje hoger lijken dan ze in werkelijkheid zijn.
Jolanda van Eijk studeerde in 1997 af aan de Mode Academie Charles Montaigne in Amsterdam en werkte daarna als modeontwerper voor onder meer Tommy Hilfiger en Super Trash. Toen Super Trash haar vroeg een schoenenlijn voor haar label op te zetten, besloot Jolanda van Eijk een opleiding tot ambachtelijk schoenmaker in Nieuwegein te gaan volgen. Van Eijk: ‘Ik wilde niet alleen maar leuke mode items maken, maar echt leren hoe een schoen geconstrueerd wordt en hoe elke stap in het productieproces verloopt. Het maken van een schoen is echt millimeter werk. Hakken hadden vanaf het begin mijn specifieke interesse omdat ik zelf een fervent hakkendraagster ben en dus weet hoe vermoeiend het is om er de hele dag op te lopen.’ Gegrepen door het schoenmakers vak besloot van Eijk afgelopen jaar voor zichzelf te beginnen. Uitdaging was om een hak te ontwikkelen die vrouwelijk was, maar tegelijkertijd comfortabel.
Het resultaat vormt nu de signature van het merk: ‘Ik ben net zo lang gaan schaven en schuren tot ik een perfecte vorm gevonden had. Het is een niet doorlopend sleehakje geworden dat er, bezien vanaf de achterzijde uitziet als een naaldhak. Mijn schoenen ogen daardoor heel elegant en verleidelijk, zonder dat dit ten koste gaat van de draagbaarheid.’ Omdat Jolanda van Eijk met haar label vakmanschap wil leveren ging ze in de Italiaans regio Marche op zoek naar gepassioneerde Italiaanse handwerkslieden. Van Eijk: ‘Het is nog een heel gedoe om dat allemaal uit te zoeken. Als je gaat voor kwaliteit kan je het hele proces niet bij één producent onderbrengen. Ik werk nu met verschillende kleine familiebedrijfjes die ieder hun specialisme hebben. De leest, het patroon, het binnenwerk, de loop zool, de hakken… ieder onderdeel wordt ergens anders gemaakt en om uiteindelijk in één atelier geassembleerd te worden.’